Kategorier
Helse Kommunikasjon

Har du blitt dultet i det siste?

Et lite dult. I retning av et valg noen andre har tatt for deg. Stadig flere prøver ut manipulerende hint framfor gammeldags paternalisme.

Kategorier
Fotografi

Lær komposisjon: Tredelsregelen

Tredelsregelen er et av mange komposisjonsprinsipper som du kan bruke for å lage bedre bilder. Regelen deler bildet inn i ni deler, og anbefaler at du legger viktige elementer på disse linjene, eller der linjene krysser.

Kategorier
Familie og barn Sex og samliv

Elendighetskonkurransen – hvem har det verst?

Livet med små barn har sine idylliske øyeblikk. Absolutt. Men mellom disse er det mye hverdag. Mye logistikk, søvnløse netter og travle dager. Ofte sliter parforholdet i den mest intense småbarnstiden.

Kategorier
Magasin

Se Per Fugelli oppsummere den siste dansen

Det er bare en måte å finne ut av hva som kommer etter livet, sier Per Fugelli.

Kategorier
Laboratorium

Slik krypterer du harddisker og minnepenner på Mac

Noen ganger, så kan det være greit å beskytte filene du har liggende på en minnepenn eller harddisk. Hvis innholdet er sensitivt, så bør du alltid kryptere det. Slik gjør du det.

Kategorier
Ukategorisert

Dette er de beste podkast-plattformene i 2019

Skal du starte podkast, så må du ha et sted å legge de ut. Her er de beste plattformene, noen av dem til og med gratis!

Kategorier
Læring

Atomisk læringsoppbygging

Hva er læringsressurser?

«…any entity, digital or non-digital, which can be used, re-used or referenced during technology supported learning; examples include multimedia content, instructional content, learning objectives, instructional software and software tools, and persons, organizations, or events referenced during technology supported learning»

– IEEE, LTSC, 2003

«A digital self-contained and reusable entity, with a clear educational purpose, with at least three internal and editable components: content, learning activities and elements of context. The learning objects must have an external structure of information to facilitate their identification, storage and retrieval: the metadata. «

– Chiappe, Segovia, & Rincon, 2007

Hva kjennetegner en læringsressurs?

 • —Selvstående: Læringsressursen kan brukes uten noe annet og likevel gi verdi —
 • Gjenbrukbar: Læringsressursen kan brukes i flere og ulike sammenhenger og kontekster
 • —Byggekloss: Læringsressursen kan brukes sammen med andre for å bygge samlinger av ressurser (typisk kurs) —
 • Metadata: Alle læringsressurser må ha meteadata som beskriver hva og hvordan den kan brukes.

Hvordan klassifisere læringsressurser?

IEEE 1484.12.1 – 2002 Standard for Learning Object Metadata er en internasjonal åpen standard fra Institute of Electrical and Electronics Engineers Standards Association som brukes en del for å beskrive læringsressurser.

Selv om mange hadde tro på standarden, så virker det som om den i liten grad blir tatt i bruk. I stedet brukes mer og mer metadata fra schema.org.

Atomisk læringsdesign

Med inspirasjon fra Atomic design som grafikerne driver med, så tenkte jeg at det burde være mulig å lage læringsorganismer også. Med den enkelte video, tekst eller annet som atomer. 

Les også

Kategorier
Digital verktøykasse

Last ned videoer fra Youtube

…og andre videonettsteder.

Kategorier
Teknologi

Fra plattform til økosystem?

Altfor mange ganger har jeg bare nikket og smilt når noen har nevnt plattformer og økosystemer. Nå har jeg tenkt litt på hva buzzordene betyr.

Jeg ser at gigantiske selskaper i dag defineres seg selv som plattformselskaper. Det er få som ikke har et forhold til enten Facebook, Google, Microsoft eller Apple. De fleste teknologiplattformer ser ut til å dø ut, hvis de ikke lykkes i å bli økosystemer.

På møter og presentasjoner, så har jeg ofte lurt på forskjellene mellom buzzordene plattform og økosystem.

Teknologiplattform

Google gir ingen kjappe svar på hva ordet plattform betyr. Men hvis vi klipper litt fra forskjellige kilder, så virker noen av stikkordene her å være kjennetegn

 • Plattform er en gruppe teknologier som brukes som grunnlag for å bygge andre produkter på toppen
 • Målet med plattformen er at andre skal øke verdien på plattformen gjennom å tilby produkter som er gode.
 • Plattformen består ofte av en rekke moduler, der man kan bruke litt eller mye
 • Plattformen gir leverandøren mulighet til å selv utforme produktet som skal leveres, men ofte med noen begrensinger som settes av plattformeier
 • Leverandøren velger å bruke plattformen, fordi den gir merverdi sammenliknet med å gjøre det fra grunnen selv
 • I selve plattformen er det ofte en miks av platformeieres egen teknologi, og teknologi fra leverandører

Økosystem

Økosystem ser ut til å defineres i hovedsak som en teknologiplattform med suksess. Altså en teknologiplattform med noe levende på toppen.

Min utdanning er jo mer biologi enn teknologi, og i biologien så er økosystemene kjennetegnet av at levende organismer interagerer med hverandre, men også med omgivelsene de lever i.

Det tror jeg betyr at

 • Økosystemet trenger en plattform som blir tatt i bruk, av både utviklere og brukere
 • Et økosystem består av både teknologi, produkter og mennesker.
 • Produktene i et økosystem interagerer ikke bare med plattformen, men også med andre produkter
 • Mens plattformen defineres av hvordan tjenestene kan leveres, så defineres økosystemet av hvordan brukeren opplever dem.
 • Kanskje et utilsiktet ordspill, men de platformene som har blitt til bærekraftige økosystem, ser ut til å ha økonomisystem som en del av økosystemet.

Så den gamle spøken om at plattformen, det er det som står igjen når toget er gått, er kanskje ikke så dum likevel.

Jeg tar gjerne i mot hjelp, innspill eller korreksjoner. Bare legg igjen en kommentar under! Eller kjør diskusjon på twitter med — @losol

Kategorier
Ukategorisert

Kjendiser om angsten

Kjell Magne Bondevik er en av mange kjendiser som er åpen om sine tøffeste tider. Se video med han, og les om flere åpenhjertige kjendiser.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondvik er en av mange kjente personer som har vært åpen om sine psykiske plager. Han har aldri angret på at han vært åpen, og allerede i 2006 omtalte han den store knekken som kom før han til slutt måtte sykemelde seg fra statsministerjobben. 

– Jeg kom inn i en ond sirkel. Problemene kvernet rundt i hodet både dag og natt. Søvnløsheten gjorde meg trøtt og sliten, og etter hvert kjentes det som om det oppsto «vegger» i hodet. Jeg ble mer og mer fraværende og mistet konsentrasjonen. Uro ble til angst, og til tider følte jeg meg handlingslammet

Kjell Magne Bondevik i boka Et liv i spenning (2006)

Emma Stone om angsten

Emma Stone. Foto: Gage Skidmore
Emma Stone. Foto: Gage Skidmore

Emma Stone er en av Hollywoods største stjerner, og har snakket ut om hvordan hun siden hun var sju år har vært plaget med angst. 

– Angsten var konstant. Jeg kunne spørre mamma hundre ganger om hvordan dagen ville se ut. Når skulle hun kjøre meg til skolen? Hvor skulle hun være? Hva skulle jeg ha til lunsj? Jeg følte meg kvalm. På et punkt kunne jeg ikke besøke venner – jeg kunne knapt gå ut døren til skolen, sa hun til Rolling Stone i fjor.

Fabian Stang gikk på en smell

Fabian Stang var ordfører i Oslo i årene 2007 til 2015. Etter han gikk av som ordfører slet han med angst og depresjon. Han har vært åpen om det, blant annet på God Morgen Norge.

– Depresjon er alt fra å være lei seg til å ikke ville leve lengre, det føles umulig å forklare for andre. Smerten kan være så vond at man er villig til å skjære av seg et ben med en sløv kniv.

Fabian Stang på God Morgen Norge

Kan bli for mye åpenhet

Selv om det kan være godt å se at også kjente mennesker har psykiske plager, så er det stemmer som mener at det kan være problematisk med så mye åpenhet. I mars 2017 var skuespiller og lege Anders Danielsen Lie i debatt om psyskiske lidelser i filmen på Deichmanske bibliotek i Oslo. Han sier det kan være et problem når folks allminnelige plager blir til store oppslag. 

– Jeg synes det er veldig vanskelig, for det kan godt hende at det er veldig mange av disse kjendisene som virkelig har hatt det veldig vanskelig, og det bestrider jeg ikke i det hele tatt, men jeg synes det er mer problematisk med den åpenhetskulturen om de milde psykiske plagene som er helt på grensen av det vi alle må forvente å møte på i løpet av et liv.

Fakta om angst

Angstlidelser er en samlebetegnelse for tilstander hvor hovedsymptomet er angst eller frykt. Sammen med angsten følger ofte symptomer som irritabilitet, tristhet, tretthet, hodepine, nummenhet i hender og føtter, muskelsmerter, skjelvinger og rykninger, pustevansker, svetting, konsentrasjonsvansker og søvnproblemer, i følge Folkehelseinstituttet.

 • Hver fjerde til femte person i befolkningen opplever en angstlidelse i løpet av livet, litt avhengig av om tvangslidelse og traumatisk stresslidelse regnes som angstlidelser.
 • Mer enn hver tiende person har til enhver tid en angstlidelse

Fakta om depresjon

Depresjon gir både kroppslige og psykiske symptomer. Kjernesymptomene ved depressive lidelser er senket stemningsleie, nedtrykthet, tap av opplevelse av mening i tilværelsen, manglende interesse for andre mennesker og vanlige gjøremål, og mangel på energi. I tillegg kommer ofte svekket selvfølelse, selvbebreidelser og skyldfølelse. Evne til å føle lyst og glede svekkes, også seksuell lyst blir borte, i følge Folkehelseinstituttet.

 • 6 til 12 prosent av befolkningen har depresjon til enhver tid.
 • Betydelig flere rammes en eller annen gang i løpet av livet.

Dette kan du gjøre hvis du har psykiske plager

Tenker du å ta ditt eget liv, så ring 113! Har du noe annet du trenger hjelp med raskt, så ringer du nærmeste legevakt på telefon 116 117.

Spør en venn! Snakk med noen du kjenner om det.

Fastlegen din kan hjelpe! Fastleger er trente til å hjelpe til også ved psykiske vansker, og kan også bidra med henvisning dersom du ønsker og trenger det. 

Finn en hjelpetelefon! Mange driver telefoner som du kan ringe for å diskutere det med. Se oversikten over hjelpetelefoner fra Rådet for psykisk helse

Meld deg inn i en selvhjelpsgruppe. Angstringen er et eksempel. Her møter du ingen behandler, bare andre mennesker med angst. Alle er i samme båt.

Kategorier
Magasin

Gullkorn fra Kong Harald V

 

For å være helt ærlig. Kongen har vært konge. Her er noen av hans beste sitater.

Kategorier
Nyheter

Fem bra ting med personvernforordningen GDPR

Endelig får vi en kraftig oppgradering av rettigheter til våre egne personopplysninger. Det er på høy tid, det er tross alt opplysninger om meg!

Kategorier
Fotografi

7 tips for flere motiver

Skal man fotografere så trenger man motiver. Men hvordan finner man dem?